Poľnohospodári čelia štvrtej poľnohospodárskej revolúcii
Pred nami sú veľké zmeny. Na zabezpečenie úspechu a udržateľnosti poľnohospodárstva musia poľnohospodári prejsť digitálnou transformáciou.
01/03/2022
Poľnohospodárstvo čelí veľkým zmenám a výzvam. Keďže celosvetová populácia má do roku 2050 dosiahnuť 10 miliárd, produkcia potravín sa musí zvýšiť o 70 %. Musí sa tiež stať ekologickejším: sektor poľnohospodárstva v súčasnosti produkuje 10 % celkových emisií skleníkových plynov v Európskej únii (EÚ).
Cieľom iniciatív, ako je stratégia EÚ z farmy na stôl, ohlásená v roku 2020, je zabezpečiť, aby sa potraviny vyrábali udržateľnejšie. Okrem toho chce Európsky parlament do roku 2030 obmedziť používanie pesticídov na ochranu biodiverzity a zvýšiť využívanie pôdy na ekologické poľnohospodárstvo.
Poľnohospodársky priemysel EÚ živí nielen svet, ale aj hospodárstvo. V roku 2020 vytvorila odhadovanú hrubú pridanú hodnotu vo výške 178,4 miliardy EUR, keď prispela 1,3 % k celkovému HDP EÚ.
Prijatím nových technológií a poľnohospodárskych metód môžu pestovatelia ďalej zvyšovať produktivitu a zároveň znižovať svoj vplyv na životné prostredie.
Alternatívy pesticídov
Jednou z najväčších výziev v poľnohospodárstve – a jednou z najstarších – je kontrola škodcov. Chemické pesticídy sa stále používajú prevažne: v roku 2018 pochádzalo 89,6 % z celkových 12,3 miliárd USD príjmov na európskom trhu z konvenčných pesticídov, zatiaľ čo len 11,4 % z prírodných alternatív. Stratégia Farm to Fork má však za cieľ znížiť používanie pesticídov do roku 2030 na polovicu a biopesticídy sa presadzujú.
Zelený prechod je možno najvýraznejší v bioherbicídoch, ktoré pochádzajú z rastlín alebo mikróbov. Očakáva sa, že tržby porastú o 19,9 % a v roku 2023 dosiahnu 1,5 miliardy USD s 10,3 % podielom na trhu (nárast z 589 miliónov USD a 4,8 % v roku 2018). Očakáva sa, že príjmy za biofungicídy do roku 2023 dosiahnu 474 miliónov USD s 3,3 % podielom na celkovom trhu s pesticídmi, zatiaľ čo bioinsekticídy by mali zarobiť 681 miliónov USD s 4,8 % podielom na trhu.
Vplyv zeleného poľnohospodárstva presahuje rámec biopesticídov a zahŕňa biostimulanty a biohnojivá, ktoré sú určené na pomoc pri raste plodín. Európska rada pre priemysel biostimulantov pomohla zjednodušiť mnohé nariadenia týkajúce sa biohnojív a dúfame, že teraz vznikne štruktúrovaný trh.
Intesa Sanpaolo financovala množstvo nových start-upov ako napríklad francúzsku spoločnosť Toopi Organics, ktorá vynašla proces mikrobiologickej transformácie ľudského moču na výrobu nechemických hnojív. S rastúcim záujmom a investíciami očakáva Frost & Sullivan svetlú budúcnosť pre tento sektor, ktorý bol v roku 2019 ocenený na 1 miliardu USD a do roku 2025 sa očakáva rast o 12,6 %.
Technologický pokrok
Pokroky v poľnohospodárskej technológii pomôžu zabezpečiť, aby sa potravinové systémy stali transparentnými, bezpečnými, efektívnymi a udržateľnými v celom hodnotovom reťazci. To následne zníži množstvo odpadu, zvýši produktivitu, znovu získa dôveru zákazníkov a zvýši ziskové marže.
Súčasnou frekventovanou frázou v poľnohospodárstve je „presné poľnohospodárstvo“. Využíva sériu špičkových analytických nástrojov, ako sú drony, satelity a senzory v teréne, na zhromažďovanie údajov, ktoré pomáhajú pri rozhodovaní o tom, ako optimalizovať kvalitu pôdy a produktivitu.
Medzi ďalšie kľúčové technológie v presnom poľnohospodárstve patrí internet vecí a umelá inteligencia, ktoré umožňujú analytickým nástrojom spracovávať údaje pomocou strojového učenia a odosielať ich do inteligentných systémov, ktoré potom môžu aplikovať správne množstvo hnojív a vody.
Dôležitú úlohu zohrávajú aj automatizované traktory, ktoré zlepšujú efektivitu práce, zvyšujú produktivitu a znižujú náklady.
Poľnohospodárska robotika je kľúčovou oblasťou rastu. Podľa spoločnosti Statista sa očakáva, že celková hodnota jeho globálneho trhu vzrastie zo 7,4 miliardy dolárov v roku 2020 na 20,6 miliardy dolárov v roku 2025, keď sa predpovedá, že bude dodaných viac ako 560 000 kusov. Robotické systémy sú už v mliekarenskom priemysle široko používané, ale očakáva sa, že odstraňovanie buriny, zber a zber v priebehu nasledujúcich piatich rokov dobehne.
Vytváranie trvalo udržateľného poľnohospodárstva
Jednou z kľúčových výziev v poľnohospodárstve je zabezpečiť dostatočnú dodávku rozmanitých, bezpečných a zdravých potravín pre rastúcu populáciu a zároveň minimalizovať vplyv na životné prostredie.
EÚ je jediným veľkým poľnohospodárskym sektorom na svete, ktorý znížil svoje emisie skleníkových plynov, stále však predstavujú 10,5 %. Stratégia Farm to Fork je súčasťou Európskej zelenej dohody, ktorá bola spustená v reakcii na pandémiu Covid-19 s cieľom dosiahnuť klimatickú neutrálnosť EÚ do roku 2050.
Okrem zníženia používania pesticídov na polovicu je hlavným cieľom stratégie do roku 2030 dosiahnuť aspoň 20 % zníženie používania hnojív; znížiť predaj antimikrobiálnych látok používaných pre hospodárske zvieratá a akvakultúru o 50 %; a využívať 25 % poľnohospodárskej pôdy na ekologické poľnohospodárstvo.
Presné poľnohospodárstvo môže pomôcť dosiahnuť tieto ciele tým, že umožní efektívnejšie využívanie kritických vstupov, akými sú pôda, voda, hnojivá, pesticídy a palivo. Môže tiež prispieť k zníženiu odpadu, ktorý je v poľnohospodárstve obrovským problémom: v EÚ sa plytvá 20 % potravín.
Prechod na obehové hospodárstvo predstavuje príležitosť riešiť tento problém a zároveň vygenerovať viac ako 1 bilión dolárov pre globálnu ekonomiku. Prijatím obehového hospodárstva možno poľnohospodársky odpad premeniť na bioprodukty, ako sú hnojivá, energia a materiály. Napríklad spoločnosť Livestock Water Recycling v Kanade spracováva hnoj z fariem, aby sa voda znovu získala a vytvorila sa sušina, ktorú možno použiť ako biohnojivá.
Nielen obehové hospodárstvo rieši environmentálne problémy v poľnohospodárstve; pomáha podporovať inovácie, vytvárať nové obchodné praktiky a vytvárať nové pracovné miesta prostredníctvom využívania poľnohospodárskeho odpadu, vedľajších produktov a vedľajších produktov. Tento ekonomický model však bude možný len vtedy, ak sa využije najnovší technologický pokrok.
Poľnohospodárstvo je jedným z najstarších odvetví na svete – čo môže znamenať, že niekedy zaostáva z hľadiska technologického pokroku. Aby sa zabezpečila jeho úspešnosť a udržateľnosť, musia teraz poľnohospodári prijať digitálnu transformáciu.
Tento článok je založený na správe Intesa Sanpaolo Innovation Centre o trendoch v odvetví poľnohospodárstva, potravín a nápojov. Všetky údaje sú zo správy, pokiaľ nie je uvedené inak.